Szukaj na tym blogu

sobota, 24 marca 2012

Serca z kremem waniliowym ( Vaniljhjärtan)

Serca z masa waniliowa i babeczki z z jagodami zrobilam z tego samego ciasta kruchego i kremu waniliowego 


Serca waniliowe to prawdziwie tradycyjny szwedzki wypiek, a smakuje jak polskie kruche babeczki z waniliowa masa budyniowa.

Ciasto kruche , na który podaje przepis jest świetną baza do wszelkiego rodzaju blatow, ciasteczek,mazurkow. Sekretem dobrego smaku jest uzycie masła zamiast margaryny.
Przepis: ( ja zrobilam z polowy porcji 10 serc i 20 babeczek)
900 gr  maki pszennej
400 gr  cukru
400  gr  masla
8 gr  proszku do pieczenia
200 ml  jajek
Wszystkie skladniki zagnieść lub wymieszać w mikserze z końcówka hakiem.

 Ciasto rozpłaszczyć , przykryć papierem i schłodzić ( ok. 2-3 godzin, albo zostawić na noc)
Krem waniliowy:


0.5 l  mleka
0.5 laski wanilii
100 gr cukru
130 gr żółtek ( ok. 6 szt)
50 gr maizena
40 gr masła

Laske waniliowa naciąć i zeskrobać miąższ. Mleko( zostawić 1/4 szkl) z miąższem waniliowym i cukrem( prawie cały) zagotować i odstawić. Żółtka zmiksować z reszta cukru, maizena,i pozostawionym mlekiem., polaczyc z zagotowanym mlekiem.Podgrzewać na niewielkiej mocy mieszając, do 85 stopni. Zestawić z palnika gdy zgestnieje, nie dopuszczając do gotowania. Po kilku minutach dodać masło i wymieszać. Odstawić do wystudzenia

Zamiast maki kukurydzianej( maizena) można dodac 2 łyżki maki ziemniaczanej i 2 łyżki maki pszennej. Wówczas mieszamy krem do zgęstnienia i zagotowania.


Część schlodzonego ciasta rozwałkować( na grubość ok. 2,5 mm). Latwiej robić to w malych kawalkach.
Zwinąć na walek i rozłożyć na foremkach, które musza byc troszeczke natłuszczone olejem
Nałożyć budyn, dowolne owoce...
Przykryć kolejnym rozwalkowanym platem ciasta
Nadmiar ciasta usunąć dłonią.


Piec w 180 stopniach ok. 15-20 min. Po upieczeniu od razu poodwracać a po lekkim przestudzeniu wyjąć z foremek. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz