Eklerki z ajerkoniakiem
Zastanawialam sie jakie nadzienie zrobic do eklerkow i wybor padl na krem z ajerkoniakiem.
Przepis na ciasto ptysiowe dziecinnie prosty:
Petit choux:
woda 660 gr
maslo 200 gr
maka 400 gr
jajka 700 gr ( ja zrobilam z polowy porcji- ok. 25 szt)
Wode z maslem zagotowac, dodac make energicznie mieszajac. Odatawic do wystudzenia.
Dodac jajka( stopniowo) miksujac. Gotowa mase nalozyc do rekawa z koncowka w ksztalcie duzej rozety. wyciskac dowolne wzory na blache wylozona papierem do pieczenia z ok 2 cm odstepami.
Piec w 210 stopniach ok 20 min. Mozna wyjac jeden i sprawdzic czy jest w srodku dosc suchy.
Krem :
350 ml mleka
250 ml advocat
6 zoltek
80 gr cukru
40 gr maki pszennej
40 gr maki ziemniaczanej
Mleko zagotowac, odstawic, wymieszac z advocatem.
Cukier utrzec z zoltkami, dodac maki, zmiksowac na gladka paste.
Paste wlac do mleka, wymieszac do zgestnienia energicznie mieszajac. Wystudzic przykryty folia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz