Przepyszne... rozplywajace sie w ustach, a tak latwe do zrobienia !
Oto przepis :
100 gram masla
300 ml cukru
2 lyzeczki cukru waniliowego
100 ml oleju
1 lyzeczka amoniaku
400-450 ml maki
migdaly bez skorki- garsc
W Szwecji operujemy jako jednostki wagi decylitrami, stad podaje ilosci w mililitrach( 1dl=100ml)
1. Cukier, cukier waniliowy i maslo ubic ( ja robie to w robocie kuchennym z koncowka- hakiem do zagniatania)
2. Dodaj olej
3. Wymieszaj amoniak z odrobina maki, dodaj do masla
4. Wmieszaj reszte maki
Ciasto powinno byc pyszyste i miekkie, lecz dajace sie formowac
Rolujemy kolki o srednicy ok. 2-2.5 cm, w kazda wciskamy migdal.
Pieczemy 20 min w 160 stopniach.
Wygladaja przepysznie, aż slinka cieknie! Jutro rano lece prosto do kuchni i zobaczymy co mi wyjdzie.
OdpowiedzUsuńDziekuje ! Mam nadzieje ze beda smakowaly !
Usuń50 yr old Health Coach I Stacee Hurn, hailing from Shediac enjoys watching movies like Divine Horsemen: The Living Gods of Haiti and tabletop games. Took a trip to Chhatrapati Shivaji Terminus (formerly Victoria Terminus) and drives a Ferrari 250 GT LWB California Spider. wiecej porad tutaj
OdpowiedzUsuń