Mazarin- klasyczny wypiek szwedzki, często źle traktowany przez duże przemysłowe piekarnie :(
Ręcznie zrobiony z dobrej jakości składników jest rzeczywiście doznaniem dla podniebienia...
Ja niestety tez go spolszczyłam piekąc w foremce babeczkowej, bo oryginalnie powinien być pieczony w owalnej foremce.
Ciastko składa się z kruchego spodu, wypełnienia z masy migdałowej i wykończenia glazura-lukrem.
Przepis na ciasto kruche znajdziecie w poście serca z kremem waniliowym.
Zagniecionym ciastem wylepiamy foremki i wypełniamy je masa migdałowa( mandelmassa)
Przepis:
0,5 kg masy marcepanowej
250 gr masła
0,2 l jajek
Miksujemy masło o temp. pokojowej i masę migdałową( mandelmassa) , stopniowo dodajemy jajka.
Wypełniamy foremki do 2/3 wysokości.
Pieczemy w 180 stopniach 12-15 min
Po upieczeniu smarujemy ciastka gorącym dżemem morelowym lub brzoskwiniowym bez kawałków owoców.
Po zastygnięciu nakładamy glazurę( cukier puder i wrzątek - o gęstości śmietany)
PYCHOTA !!!
super, bede sledzic twoje przepisy :)
OdpowiedzUsuńDzieki, mam nadzieje ze cos sprobujesz upiec :)
OdpowiedzUsuń