Szukaj na tym blogu

środa, 15 sierpnia 2012

Biszkopty z masą migdałową i kremem czekoladowym- CHOKLADBISKVIER

Chokladbiskvier to kolejny prawdziwy klasyk w szwedzkich cukierniach. Miękki krem pod pokrywą z czekolady i wspaniale mokry i lekko żujący biszkoptowo-migdałowy spod. Ciastko Sara Bernhard to jego wariant, wypełniony czekoladową truflą, zamiast maślanym kremem czekoladowym.




Masa na biszkopty:  
500 gr masy migdałowej
200 gr cukru
120 gr bialek
Mase migdałowa utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać białka. Miksować tylko do połączenia się składników. 
Wyciskać na papier do pieczenia za pomocą rękawa i okrągłej końcówki-tylki. 
Piec 15 min w 190 stopniach.

                                                                             

Maślany krem czekoladowy:
250 gr cukru
100 gr wody
Woda zalać cukier w niewielkim garnku i gotować nie mieszając do temp. 122 stopni.

W międzyczasie ubijać:

1 żółtko
2 jajka

 Wlać gorący syrop do ubijanych jajek nie przerywając ubijania( wlewać szybko, po ściance miski) przy zmniejszonych obrotach miksera. Zwiększyć obroty i miksować do temp. pokojowej. Ponownie zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo male kawałki zimnego masła-330 gr.
Po połączeniu dodać rozpuszczona i przestudzona  ciemna czekoladę - ilość w/g uznania.




Krem czekoladowy nakładamy nożem paletą, formując go na kształt stożka.


Schłodzone biszkopty z kremem zanurzamy z rozpuszczonej i lekko schłodzonej czekoladzie



I delektujemy się smakiem:
krucha czekolada, miękki, rozpływający się w ustach krem, lekko ciągnący biszkopt...

1 komentarz:

  1. wspaniale. dzięki za przepis. szukałam tego smaku

    OdpowiedzUsuń